Περί επαγγελμάτων

Τελευταία, πολύς λόγος γίνεται, βιβλία γράφονται, άρθρα δημοσιεύονται για επαγγέλματα, που χάνονται. Επαγγέλματα, όπως ο λούστρος, ο σαλεπιτζής, ο αμαξάς για παράδειγμα, που οι εξελίξεις της εποχής τα ξεπερνούν, τα καταδικάζουν αρχικά στην αφάνεια και τελικά στη πλήρη εξαφάνιση. Είναι τα επαγγέλματα εκείνα, που, λόγω της προόδου της κοινωνίας, της οικονομίας και της τεχνολογίας χάνουν κάθε λόγο ύπαρξης, καθώς σταματούν να εξυπηρετούν κάποια κοινωνική ανάγκη.
Πολύ λιγότερος όμως λόγος γίνεται για τα μοντέρνα επαγγέλματα, για τα επαγγέλματα εκείνα, που είναι απόρροια της σύγχρονης ζωής, της τεχνολογίας, του τρόπου διαβίωσης, που διαμορφώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Για τα προσοδοφόρα εκείνα επαγγέλματα, , που σα φωτεινοί φάροι, θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία, θα οδηγήσουν τη κοινωνία μας μπροστά, στον επόμενο αιώνα, και θα προσφέρουν στα παιδιά μας μια ζωή ασφαλή, αξιοπρεπή, ευκατάστατη και -γιατί όχι -χλιδάτη;

Ως μαμά, που τα τέκνα της οσονούπω θα εισέλθουν στον επαγγελματικό στίβο, έχω προβληματιστεί εσχάτως πολύ, προκειμένου να τα βοηθήσω να επιλέξουν το επάγγελμα εκείνο, που θα τα βοηθήσει να σταθούν όρθια στο στίβο, που λέγαμε, και να μη βγουν νοκ-άουτ από το πρώτο γύρο.
Δάσκαλοι, γιατροί, τροχονόμοι, δημόσιοι υπάλληλοι;
Δικηγόροι, υδραυλικοί, μηχανικοί, καθηγητές, ηλεκτρολόγοι;
Μπα, θεωρώ ότι όλα αυτά είναι πια ξεπερασμένα. Επαγγέλματα χωρίς ιδιαίτερο μέλλον.
Αλλού είναι το φαϊ.
Κατόπιν ωρίμων (πάντα) σκέψεων, ενδελεχούς μελέτης και επιστημονικής αναζήτησης, σας παρουσιάζω το κατάλογο, των δέκα πιο ελπιδοφόρων (και προσοδοφόρων) επαγγελμάτων της εποχής μας:

Νο 1 : Η νυχού (κλίνεται κατά το : η κοπτορραπτού)
Επάγγελμα σύγχρονο και λίαν κερδοφόρο, καθώς, δεν υπάρχει γυναίκα τη σήμερον ημέρα, που να σέβεται τον εαυτό της και να μη φτιάχνει τα νύχια της. Διότι, δε μπορείς να βγεις με το πέδιλο, το σαντάλι, τη σαγιονάρα και στη φτέρνα να τρίβεις κρεμμύδι. Δε μπορεί η μόδα να επιτάσσει ψηλοτάκουνο πιπ-τοου και να μη ξεπροβάλλει από το πιπ το κόκκινο νυχάκι περιποιημένο και προσεγμένο. Είναι θέμα πρεστίζ. Η Κρίση κρίση, η οικονομία οικονομία και το νύχι νύχι.

Νο 2 : Ο μαϊμουδάς
Όπως η μόδα επιτάσσει πιπ τοου (βλ αμέσως παραπάνω) ομοίως επιτάσσει και Λουί Βουιτόν, Μπέρμπερις, (Άσχετο: γιατί κάνω πάντα ένα συνειρμό με πρόβατο όποτε ακούω αυτή τη λέξη;) Ντόνα Κάραν, Γκούτσι, Βερσάτζε… τέλος πάντων, με εννοήσατε τι εννοώ για να μη μακρηγορώ. Δε μπορεί να κυκλοφορείς με τη δωδεκάποντη τη γόβα και να μη κρατάς μια Λουί Βουιτόν (που βουητό κι αντάρα σε πιάνει όταν ακούς τη τιμή της). Αλλά, έλα που, άλλαι μεν βουλαί μοδίστρων άλλα δε Αλογοσκούφης κελεύει. Οπότε, εσύ η πτωχή, πλην τιμία βιοπαλαίστρια, τι κάνεις ανάμεσα στο «πρέπει» (οικονομία) και στο must (LV); Καταφεύγεις στο Γιάννη, το Μήτσο, το Θανάση. Μήτσος, δε Γιάννης ή Θανάσης, εστί είδος βαπορακίου, το οποίον εμπορεύεται επώνυμα είδη, σε τιμές σοκ. Τα εν λόγω επώνυμα είδη βέβαια, μόνο όνομα διαθέτουν, ουδόλως δε επώνυμο, αλλά ποιος νοιάζεται; Και όσο η κρίση στην οικονομία θα διαρκεί τόσο τα βαποράκια των επωνύμων θα πληθαίνουν και θα ευημερούν. Και οι βαρόνοι της μαϊμούς, θα κάνουν χρυσές δουλειές.

Νο 3: Διαιτολόγος / διατροφολόγος
Επάγγελμα, που στην εποχή μας γνωρίζει μεγάλες δόξες. Διότι είπαμε, διερχόμεθα κρίση, μεγάλη κρίση. Ο λαός πεινά. Το φάσμα της φτώχειας πλανάται παντού. Και ως γνωστόν η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Να ευφραίνεται ο ουρανίσκος, να γεμίζει η κοιλιά και να αδειάζει το μυαλό από τις έγνοιες.
Αλλά η καλοπέραση φέρνει κιλά. Και τα κιλά λίπος, εμφράγματα και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Οπότε αποφασίζεις να κάνεις δίαιτα. Για χιλιοστή εκατοστή δέκατη πέμπτη φορά στη ζωή σου. Και φωνάζεις τον/την διαιτολόγο. Οι οποίοι, διαιτολόγοι, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, διατρέχοντας τα αστικά κέντρα, πραγματοποιώντας δεκάδες επισκέψεις ημερησίως έναντι λογικοτάτης και –πάντα- μαύρης αμοιβής.

Νο 4 : Ψυχολόγος
Διότι πώς να την αντέξεις αυτή τη ζωή, χωρίς βοήθεια ειδικού; Οικονομικές κρίσεις, χρηματιστήρια, που καταρρέουν, επτά πιστωτικές , 3 καταναλωτικά και 2 στεγαστικά, που απαιτούν τη πληρωμή των δόσεών τους, δουλειά, στόχοι, προϊστάμενοι, εργοδότες, σύζυγοι, παιδιά, γκόμενοι, γκόμενες, σεξουαλική απελευθέρωση, βιάγκρα, θα πάρει ο Ολυμπιακός το Πρωτάθλημα; θα πάρει ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο; Θα πάρει ο Εφραίμ τη Βόλβη; Ε! Όχι! και οι φρένες μας έχουν τα όρια τους.
Τα φρένα μας δε ξέρω πια. Με πόση αξιοπρέπεια να τα αντέξεις όλα αυτά; Άγχος, στρες, πέστο όπως θες. Και καλά, η μαμά σου έβγαινε με δυο φίλες, έπινε ένα καφεδάκι άντε έπαιζε κι ένα κουμκανάκι και ξέδινε. Κι ο μπαμπάς σου πάλι σε ένα κουτουκάκι με δυο φίλους τράβαγε ένα κατρούτσο συνοδεία κοκορετσίου και ξελαμπικάριζε.. Εμείς όμως μεγαλώσαμε. Γίναμε κοσμοπολίτες. Α πα πα πα Χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικού. Είναι πιο σικ. Είναι πιο ιν. Πιο γκλαμάτο.
(γκλαμάτο, το : χούλκεια λέξη : παράγωγη από το «γκλαμουριά» και το «γαμάτο»)

Νο 5 : brand manager / ΙΤ specialist / HR Support Coordinator / Junior Quality Assurance Specialist / Business Consultant /Training and Development Specialist
‘Όπως θα καταλάβατε, εδώ δεν πρόκειται για ένα επάγγελμα αλλά για πλειάδα επαγγελμάτων, που αλίευσα, μέσα από διάφορες μικρές αγγελίες. Κοινό τους χαρακτηριστικό, ο βαρύγδουπος τίτλος. Τους προσδίδει ένα κύρος, όπως και να το κάνουμε.
Ίσα κι όμοια να πείς : «Χαίρω πολύ, Τάκης Χούλκογλου, Δικηγόρος» και  «Χαίρω πολύ, Τάκης Χούλκογλου, Senior Consulting IT Specialist»;
Και μόνο που το ακούει ο άλλος, γεμίζει το αυτί του, του ‘ρχεται να βγάλει το πορτοφόλι να σε πληρώσει.
Στην ίδια επίσης κατηγορία θα κατέτασσα εκείνο το επάγγελμα, που, αναφέρεται συχνά στη τηλεόραση και στις εφημερίδες ως : έγκυρος οικονομικός και πολιτικός κύκλος. Η δυσκολία είναι ότι δεν ξέρω κανένα να ασκεί αυτό το επάγγελμα, ούτε ξέρω, που ακριβώς το σπουδάζουν. Πάντως κάτι μου κάνει αυτό το επάγγελμα, έχει μια γκλαμουριά ό,τι και να πεις : Έγκυρος κύκλος! (άντε και τετράγωνο στην ανάγκη).

Νο 6 : Κληρονομικό χάρισμα
Στο γενικευμένο ως άνω τίτλο θα περιλάβω όλα εκείνα τα επαγγέλματα τύπου αστρολόγοι – μελλοντολόγοι – μεντιουμ – Κατίνες με τράπουλες ή άνευ – ψυχοερευνητές – χαρτομάντεις – καφεμάντεις – αυγομάντεις και λοιποί εν γένει μάντεις – παραψυχολόγοι – ιεροφάντες – πνευματιστές- (ουφ, ελπίζω να μη ξέχασα κανένα).
Επαγγέλματα, τα οποία γνωρίζουν σίγουρα εξαιρετικά μεγάλη άνθηση, αν λάβουμε υπ΄ όψη μας τη πληθώρα αγγελιών, που συναντάμε σε περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο και τηλεοπτικά κανάλια.
Διότι όπως προείπαμε στο επάγγελμα υπ΄ αριθμ 4, πόσα να αντέξει ένας άνθρωπος; Αν δε καταφύγει σε ψυχολόγο (γούστα είναι αυτά) θα καταλήξει στη Μάριαμ, στη Κατίνα, στο Τζόσουα (αυτό, πρέπει να το κοιτάξω : τα ονόματα των παιδιών μου δεν ενδείκνυνται για το επάγγελμα) να λύσει τα προβλήματά του με ένα καλό ξεμάτιασμα, ένα ξόρκι, ένα φυλαχτό, μια συναστρία, ένα κάτι βρε αδελφέ.
Άσε, που, πλάκα πλάκα, ασκώντας αυτό το επάγγελμα έχεις και μια πιθανότητα να ανακαλύψεις, πώς θα βγούμε από τη Κρίση. Αν δε στο πει το ταρώ, θα στο πει ο καφές ή η γυάλινη σφαίρα. Γιατί, αν περιμένεις να το μάθεις από αλλού, σώθηκες.
Βεβαίως εδώ υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες, σε σχέση με τα παιδιά μου. Ω! ναι! Ομολογώ! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕ ΔΙΑΘΕΤΩ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ. Άχρηστη μάνα υπήρξα. Δε θα κληροδοτήσω που δε θα κληροδοτήσω τίποτε άλλο στα παιδιά μου, ούτε ένα τόσο δα χαρισματάκι δεν θα αξιωθώ να τους αφήσω.
Η καταγραφή λοιπόν του εν λόγω επαγγέλματος, έγινε για την ολοκλήρωση της μελέτης και μόνο.

Νο 7 : Γευσιγνώστης / σεφ (για τους απλούς θνητούς : μάγειρας)
Ειδική κατηγορία τηλεπερσόνων, πολλάκις και τηλεαστέρων. Με δική τους ώρα σε εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας, πολλές φορές και με δικές τους εκπομπές στη τηλεόραση, με τις συνταγές τους, να κυκλοφορούν σε πολυτελείς εκδόσεις με μεγάλο τιράζ ή να διανέμονται σε σιντάκια, μαζί με περιοδικά και εφημερίδες. Διότι είπαμε. Είμαστε πια στον 21ο αιώνα. Και Ευρωπαίοι. Και πολυπολιτισμικοί. Και γκλαμουράτοι. Και ιν. Δε τη βγάζουμε πια με σπληνάντερο και γαρδούμπα. Προχωρήσαμε στο χοιρινό με τρούφα και στο Σατωμπριάν με σως μπεαρνέζ. Και οι σεφ μας δείχνουν το δρόμο για νέες γαστριμαργικές αναζητήσεις και εμπειρίες, που θα χαρίσουν την απόλαυση στο ευαίσθητο ουρανίσκο μας.
(Κύριε spy, κάνετε ιδιαίτερα για τους συνδυασμούς του γκουακαμόλε;)

No 8 : Σύμβουλος επενδύσεων

(ελληνιστί golden boy–και ως silver πάλι καλυμμένη είμαι)

Θα συμβουλεύει τους απλούς θνητούς για αποδοτικές τοποθετήσεις των χρημάτων τους (των ποιών;;;;;) Ε! και αν τυχόν δε του βγουν οι επενδύσεις δε χάθηκε και ο κόσμος βρε αδελφέ. Θα παίρνει το μπόνους του, θα αποσύρεται να κάνει κανένα μασαζάκι, να ξεκουράζεται και βλέπουμε πάλι.

Νο 9 : Δημοσιογράφος
Το Απόλυτο Επάγγελμα. Respect. Επάγγελμα, που απολαμβάνει κύρους, σεβασμού, χρημάτων και –το κυριότερο- εξουσίας και ασυλίας.
Όχι, σοβαρά. Πέστε μου ένα άλλο επάγγελμα, που να συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω απολαβές μαζί.
Βγαίνεις στο παραθύρι σου και κράζεις όποιον σου καπνίσει, ρίπτεις κεραυνούς επί δικαίων και αδίκων, πάντα Carthago delenda est, διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου, για όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου (ούτε ο Κούρκουλος στις ταινίες του τόσα «κατηγορώ»). Γνώστης και Τιμητής των πάντων. Βάζοντας γερές βάσεις για καριέρα πολιτικού ή για ένα καλό και πλούσιο γάμο με επιχειρηματία, εφοπλιστή, πολιτικό ή ό, τι άλλο σου μπει στο κεφάλι.
Κι άμα λάχει –λέμε τώρα- να σε πιάσουν με 5 εκατομμύρια πάνω σου ή να βγάλουν στα φόρα ότι δεν έχεις πάει στο στρατό, ε! εντάξει τι έγινε; Λίγη παραπάνω δημοσιότητα. Ποιός θα σε ακουμπήσει Εσένα; Συνεννοείσαι με τους άλλους του σιναφιού, φροντίζεις και κουκουλώνεται το θέμα και ξεχνιέται μάνι-μάνι.

Και τέλος,
Το 10 το καλό : Ηγούμενος (ελληνιστί: real estate)
Άντε γεια. Τι κάθομαι και συζητάω τόση ώρα;
Τα στέλνω σήμερα κιόλας για φροντιστήριο στο Τοπλού και μετά για Μάστερ στο Βατοπαίδι.

Advertisements

16 Σχόλια to “Περί επαγγελμάτων”

 1. AAAA! Σήμερα έχω σουτσουκάκια! μμμμμμ! Πολύ πετυχημένο και ακριβές το πόστ. Και εδώ που είναι και επαρχία και ξέρω σε πολλούς το τι και το πως, λέω μέσα σου διάφορα όταν βλέπω το τέκνο αλλά ξέρω και το γονιό!
  καλημέρα και καλή βδομάδα
  και εδώ που τα λέμε, μαστερ στο Άγιο όρος! Πολύ καλή ιδέα! Ανοίξτε τα σύνορα!

 2. Αν τα στείλεις στο Άγιο Όρος να είσαι σίγουρη ότι θα μάθουν και όλα τα ανωτέρω! Και πολλά παραπάνω μη σου πω! Και σε τρομάξω!
  Καλησπέρα και καλή τύχη στην αναζήτησή σου!

 3. Ο Ηγούμενος έχει καλές αποδοχές και πολλά μπόνους αλλά σαν τίτλος είναι πολύ φτωχός. Εγώ θα διάλεγα το Junior Quality Assurance Specialist. Δεν έχω ιδέα τι είναι αλλά κρύβει ένα μυστήριο και μου αρέσει.
  Όλα αυτά βέβαια ως εναλλακτική για όσους δεν έχουν την τύχη να είναι γιοι ταχυδρόμου. Καλό βράδυ.

 4. καλή βδομμάδα!
  ξέχασες τους ασχολούμενους με τράφικινγκ…γυναικών, εκεί να δεις χρήμα με την κρίση που έρχεται…να γελάς και να κλαις με τα χάλια μας…
  να τυπώσουμε τον οδηγό σου και να τον μοιράζουμε στα σχολεία για επαγγελματικό προσανατολισμό… χιχιχιχι…
  φιλιά.

 5. Λοιπόν, το μπέρμπερι κάνει συνειρμό με το πρόβατο γιατί έχει βγάλει μια παιδική κολώνια που στο κουτί έχει ένα πρόβατο! (τι γνώσεις θεε μου!)
  Όσο για τα επαγγέλματα, μετά τα σκάνδαλα του Βατοπεδιού θάβεται και το επάγγελμα του real estate… τελικά το πιο διαχρονικό επάγγελμα που ότι και να γίνει έχεις την ησυχία σου και δεν σ’ ενοχλεί κανείς αλλά και δεν νοιάζεσαι για κανέναν, είναι αυτό του… πρωθυπουργού.. ιδίως αν σε λένε Καραμανλή, Παπανδρέου…κτλ κτλ..!

 6. Καλή εδβομάδα αγαπητή Χουλκ.
  Μου άρεσε ιδιαιτέρως η χούλκεια ορολογία («γκλαμάτο») καθώς και ο συνειρμός του βελάσματος με τα Μπέρμπερις (εμένα μου φέρνει πάντα στο νου την έκφραση «στάχτη και μπούρμπερη» ! ). Προβλέπω ότι θα λάβεις πολλά κολακευτικά σχόλια για αυτό σου το post (μόλις έκανα πρόβλεψη – ευκαιρία να τεστάρω αν έχω κληρονομικό χάρισμα, πριν αλλάξω το όνομα του γιου μου σε Τζόσουα).

  Φιλικά,
  Ιρλανδός

 7. Πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα….
  Χαχαχαχαχαχαχαχα
  Να κάνεις επαγγελματικό προσανατολισμό!!
  Εχεις το απόλυτο ταλέντο!!!

 8. Παρακαλώ στο 3 και στο 4 (ή κάπου εκεί τέλος πάντων) προσθέστε και όλες αυτές τις περισπούδαστες κυρίες και κυρίους, που κάνουν, σιάτσου, πιλάτες, ρέϊκι, ρέϊκιαβικ, γιόγκα, τάι τσι, φενγκ σούι, πινγκ πονγκ και κινγκ κόνγκ, και άλλα γκλαμάτα επαγγέλματα, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας κάθε γιάπη που εκτιμά τον εαυτό του.

  Όσο για το γκουακαμόλε, σας οφείλω από τώρα ένα σπέσιαλ αφιέρωμα, με συνταγές από μεγάλους μόδιστρους. Δώστε μου λίγο καιρό να το ετοιμάσω.
  Καλημέρα σας.

 9. Καλημέρα
  Προσοδοφόρο επάγγελμα αυτό του Εφραίμ,, δε λέω, αλλά κλειστό.
  Άντε να περιμένεις να χηρέψει καμιά μονή από ηγούμενο ή ηγουμένη για να πιάσεις στασίδι.
  Κι έπειτα τι νομίζεις; Πόσες λίμνες έμειναν ακόμα για πούλημα;
  Λίγες. Κι αυτές με το νερό τους στα όρια της λειψυδρίας.

 10. Ήρωά μου, το έχω τυπώσει και το διαβάζω στα κορίτσια στο γραφείο! Που είναι ψυχολόγοι, κάνουν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και τους χρειάζεται επειγόντως. Τι γκλαμάτο κείμενο! Ευφυέστατο. Ακριβές και περιεκτικό. Νομίζω πως δεν ξέχασες ούτε έναν. Τα βλέπω σούπερ αποκαταστημένα τα τέκνα. Και χωρίς κληρονομικό χάρισμα!

 11. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η ΕΠΙΣΤΗΜΗ της ψυχολογίας -ένας από τους πλέον απαιτητικούς κλάδους που στηρίζεται στην έρευνα, την στατιστική και την αντικειμενική παρατήρηση – με τις δεισιδαιμονίες, τα ζώδια, τις μαντείες και τις χαρτορίχτρες που είναι κατάλοιπα του Μεσαίωνα και με τις νυχούδες και τα άλλα ευκαιριακά ‘επαγγέλματα’. Καλό θα ήταν οι προκαταλήψεις και η άγνοιά μας να μην μας οδηγούν σε τέτοιου είδους συγχύσεις που προάγουν τον κοινωνικό ρατσισμό.

 12. @ Σοφία
  Μήπως να σου δώσουμε εκπομπή, να αναδείξεις ΚΑΙ τις μαγειρικές σου κανότητες;
  (ναι, ναι θα προλαβαίνεις, είμαι σίγουρη)
  Φιλιά

  @Καημός
  Λες να γίνουν τέραρα μορφώσεως;
  Καλημέρα

  @ Στεριανη Ζάλη
  Αλήθεια, αυτό το επάγγελμα το παρέλειψα. Γιός. Γιός ταχυδρόμου, γιός αγωγιάτη, γιός Επιτίμου και πάει λέγοντας.
  Καλημέρα.

 13. @ anepidoti
  Εχεις δίκιο. Στην…επίσημη έκδοση θα περιλάβω κι αυτό το επάγγελμα.
  Φιλιά.

  @ manetarius
  Αν δε σε λένε όμως;;;;;;;;;;;;;;

  @ irlandos
  Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε, έλαβα σχόλια αφενός μεν κολακευτικά αφετέρου δε λιγοστά.
  Προφανώς λοιπόν, κάποιο γονίδιο υπάρχει, αλλά μάλλον μισοκοιμάται το τεμπέλικο. Φροντίστε να το ξυπνήσετε, με μπόλικη εξάσκηση (αλήθεια, σας βρίσκεται καμιά γύαλινη σφαίρα;)

 14. @ akanonisti
  Οτι πρέπει να αλλάξω, πρέπει.
  Είναι το μόνο σίγουρο.

  @ spy
  Πράγματι, σοβαρότατη παράλειψίς μου όλα τα ολιστικοεναλλακτικοθεραπευτικά επαγγελματα.
  θα μεριμνήσω, σχετικά, στην έντυπη μορφή του οδηγού μου.
  Περιμένω με αδημονία το αφιέρωμα.

  @ Allu Fun Marx
  Μα δε πρόκειται να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα; Εκεί έχω τις ελπίδες μου. Οσο για τις λίμνες δεν έχεις κι άδικο, μα είμαι σίγουρη πως θα βρεθούν εναλλακτικές. Λιμνοθάλασσες για παράδειγμα.

 15. @ elf
  Λες να αποκατασταθούν έτσι εύκολα;
  Από το στόμα σου και στου Εφραίμ το αυτί.
  Φιλάκια.
  (μας έλειψες)

 16. Καμία απολύτως σχέση.
  Το κείμενο είναι καθαρά χιουμοριστικό και χωρίς πρόθεση απαξίωσης κάποιου -ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ- επαγγέλματος.
  Το σκεπτικό ήταν να διακωμωδηθεί ο σύγχρονος υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής, ο οποίος υπαγορεύει επιλογές και συμπεριφορές, ελέω…lifestyle, όχι για το «είναι» αλλά για το «φαίνεσθαι».
  Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, σε ό,τι αφορά στους ψυχολόγους, αναφέρομαι απλά στους ‘πελάτες’ (όχι στους » θεραπευόμενους») που αποφασίζουν να κάνουν ψυχοθεραπεία, χωρίς να το έχουν πράγματι ανάγκη, αλλά από μόδα, αναζητώντας «γρήγορες κι ανώδυνες ‘λύσεις’ στα προβλήματα που τους απασχολούν.» (http://evastamou.blogspot.com/2008/05/blog-post_13.html)
  Ελπίζω να σας κάλυψα.
  καλημέρα σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: